Welkom op de Diensten pagina van Essie's Paardenkunde. Hier vind je meer informatie over uitdagend gedrag, communicatie, trailerladen, jongen paarden trainen, lesgeven en adviseren die ik aanbied voor jouw en je paard.

Uitdagend gedrag

Er is niks zo vervelend als een paard dat gedrag vertoont die je liever niet ziet. Gedrag waar je zelf niet zo veel invloed op hebt, het kan ook van alles zijn.

 

Stel; het is zomer en op het land zijn ontelbare vliegen en je ziet dat je paard daar enorm veel last van heeft. Je bedenkt bij jezelf om even vliegenspray te gebruiken om het je paard aangenamer te maken, je pakt de spray en je loopt naar je paard, als je begint te sprayen vliegt je paard alle kanten op en blijft niet meer stil staan, je wordt boos en je geeft je paard op zijn kop.

 

Dat is onaangenaam gedrag dat je niet wilt.

 

Bij dit soort gedrag kan Essie's Paardenkunde helpen,

Wil je weten of het gedrag van jou paard her-traint kan worden, kijk dan snel hieronder.

Communicatie

Er zijn veel eigenaren die hun paarden niet snappen, "Waarom doet mijn paard niet wat ik zeg".

 

Stel; je bent lekker aan het rijden in de bak en je komt in één van de hoeken en je paard maakt ineens een gekke sprong, maar als je iets later in dezelfde hoek komt, op de andere hand en je paard doet niks, dan snap je er niks van en geef je je paard op de kop omdat hij 'bakkabouters' heeft gezien.

 

Maar hoe kan dat, want wij zien die 'Bakkabouters' niet, maar zijn ze er dan wel, wie weet...

Loop jij ook tegen deze dingen aan, klik dan op de knop van 'Paardenpsychologie' en lees over hoe je paard de dingen ziet.

Wil je weten hoe je beter kan samen werken met je paard, klik dan hieronder.

Trailerladen

Er is niets zo vervelend als niet met je paard op buitenrit te kunnen gaan, omdat je paard bang is om de trailer in te gaan, door bijvoorbeeld een trauma.

 

Stel: je wilt lekker een strandrit maken met je paard, maar je woont net te ver om rijdend op je paard naar het strand te gaan. Je besluit om je trailer achter je auto te binden en je pakt alle spullen in die je nodig hebt bij het rijden. Dan ga je je paard klaar maken voor transsport. Bij je trailer aan gekomen maak je aanstalten om erin te lopen, plots weigert je paard om met je mee te lopen naar binnen. Je probeert van alles maar het lukt niet, zo kan het zijn dat je een aantal uren bezig bent om naar het strand te komen. Met hulp van stalgenoten komt je paard toch in de trailer en je kunt vertrekken. Na een lekkere rit op het strand wil je weer naar huis, je hebt je paard afgezadeld en weer klaar gemaakt voor transport en gaat weer naar de trailer. Maar weer weigert je paard om naar binnen te gaan, er is helaas niemand in de buurt om je te helpen, je denkt bij jezelf "hoe komen we nou thuis zonder hulp", je raakt een beetje gestrest en je gaat het toch weer zelf proberen. Na een uur besluit je een stalgenoot te bellen en die komt je te hulp, met veel pijn en moeite staat je paard weer op de trailer en kan je naar huis. Eenmaal thuis kom je erachter dat je paard in paniek is geweest met alle gevolgen van dien. Je paard wil de trailer niet meer op, zelf niet meer in de buurt ervan.

 

Herken je hier iets in of heb je een soort gelijke situatie? neem contact met mij op. 

Jonge paarden trainen

Jonge paarden moeten nog veel leren, maar wanneer begin je eigenlijk?

Als je een jong paard hebt wil je hem zo lang mogelijk paard laten zijn en pas op hun derde jaar beleren, alleen hebben jong paarden vaak vanaf die leeftijd veel moeite in de omgang met mensen. 

De paarden zijn dan ineens vervelend en naar, maar het misverstand is dat en meeste paardeneigenaren/fokkers denken dat het goed is om de veulens op te laten groeien met enkel leeftijdsgenoten waardoor ze niet worden opgevoed, het beste is om veulens in een kudde met meerdere leeftijden te laten opgroeien zodat ze ook door andere paarden worden opgevoed.

Je kan zelf ook al het een en ander leren aan een jong paard voordat je het gaat beleren.

Lesgeven

Werken aan de band met je paard is het leukste wat er is.

Jullie werken samen naar een doel onder begeleiding van een instructeur (I.O).

De lessen zijn:

Grondwerk

Loswerken

Dubbele lange lijnen

Schrik- en Obstakel

Hoe ziet je les er ongeveer uit: Je krijgt eerst een klein lesje in Psychologie, hierin vertel ik hoe het paard kijkt, denkt, ruikt en voelt. Daarna bespreken we kort wat je wilt leren om vervolgens lekker aan de slag te gaan.

Een les duurt circa 45 - 90 minuten.